Rakennesuunnittelu

Rakennesuunnittelu

Rakennesuunnitteluun kuuluu rakennuksen kantavan rakenteen suunnittelu. Rakennussuunnittelu on antanut raamit tiloille ja rakennesuunnittelija jatkaa suunnittelua niin, että rakennukseen saadaan kantava ja terveellinen rakenne.

Ensimmäinen vaihe on perustusten suunnittelu, jonka pohjaksi tarvitaan luotettava tieto pohjamaan olosuhteista. Rakennuspaikan pohjatutkimus antaa tarvittavan tärkeän maan kantavuudesta. Pohjatutkimuksen voit tilata paikalliselta maaperätutkimukseen erikoistuneelta insinööritoimistolta.

Rakennuksen kantava runko voi olla puu-, kevytsora- tai betonirakenteinen. Jokaisella materiaalilla on omat vahvuudet runkorakenteena. Yleensä jo rakennussuunnitteluvaiheessa määritellään kantavan rakenteen materiaali.

Vesikattorakenteena käytetään hyvin usein tehdasvalmisteisia naulalevyristikoita. Rakennesuunnittelusta saat ristikkokaaviot, joissa on ristikoiden tarkat mitat ja määrät. Myös muunlaisia vesikattorakenteita käytetään: liimapuu-, kertopuu- ja massiivipuupalkkeja sekä naulalevyillä koottuja vaarnapalkkeja. Vesikattorakenteet kannatetaan ulkoseiniltä, kantavilta väliseiniltä ja pilareilta.

Puurakenteisen välipohjan mitoituksessa nykyisin määräävä tekijä on värähtelymitoitus. Oikein suunniteltu välipohja on myös miellyttävä käyttää. Kivirakenteisessa talossa käytetään usein ontelolaattoja välipohjan kantavana rakenteena, koska se on vakaa ja edullinen rakenne.

Rakennesuunnittelussa detaljisuunnittelu on tärkeä osa. Rakenteiden lujuuden lisäksi saattaa olla huomatta merkitys rakennusterveyteen. Myös rakennuksen energiakulutukseen ja rakentamisen sujuvaan etenemiseen detaljisuunnittelulla on vaikutusta.

rakennusterveyssertifikaatti